Beke dental clinic - Facebook Beke dental clinic - Instagram
Beke dental clinic+385 99 4885 820
AKCIJA -20% popusta na sve cirkonske krunice

Protetika

Zubne krunice

Može li se na zubnoj krunici razviti karijes?

Na zubnim krunicama ne može se razviti karijes, međutim neadekvatnom oralnom higijenom može se razviti karijes ispod zubne krunice ili na prirodnom korijenu zuba.

Kako održavati zubne krunice?

Higijena kod zubnih krunica vrlo je jednostavna i ista je kao i kod prirodnih zuba. Sastoji se od svakodnevnog četkanja zubi četkicom i pastom, korištenja konca za zube, interdentalnih četkica i vodica za ispiranje usta.

Koliko traju zubne krunice?

Zubne krunice trajno su rješenje za Vaše zube i uobičajeno traju između 15 i 20 godina, no stvaran vijek ovisi o mnogo faktora koji se razlikuju od pacijenta do pacijenta. Kvaliteta materijala, iskustvo terapeuta, preciznost izrade i održavanje oralne higijene uveliko ovise o životnom vijeku krunica. Svakako preporučamo pravilnu oralnu higijenu i česte kontrolne pregleda kako bi Vaši zubi bili blistavi i trajni.

Da li trebam keramičke ljuskice ili zubne krunice?

Ovo pitanje muči mnogo pacijenata. Zubnim ljuskicama mijenjamo oblik i boju potpuno zdravog i intaktnog zuba dok zubnim krunicama opskrbljujemo zube koji su istrošeni, slomljeni, imaju velik karijes, endodontski su liječeni i sl. Na prvom pregledu u našoj klinici doktor će Vam detaljno objasniti razliku i savjetovati Vas o idealnom rješenju s obzirom na Vašu situaciju i želje.

Zubni most

Koja je razlika između mosta i implantata?

Zubni implantat titanska je zamjena za prirodan korijen zuba, dok mostom nadoknađujemo zub koji nam nedostaje fiksiranjem na susjedne zube ili implantate.

Kako održavati zubni most?

Higijena kod zubnih mostova vrlo je jednostavna i ista je kao i kod prirodnih zuba. Sastoji se od svakodnevnog četkanja zubi četkicom i pastom, korištenja konca za zube, interdentalnih četkica i vodica za ispiranje usta.

Da li trebam zubni most ili implantat?

Odgovor na ovo pitanje naši doktori reći će Vam na specijalističkom prvom pregledu, nakon kliničkom pregleda usne šupljine, radiološke dijagnostike (ortopan) i detaljne analize Vaših potreba.

Što mogu jesti sa zubnim mostom?

Svakodnevno funkcioniranje u potpunosti je nadoknađeno zubnim mostovima, što znači da možete konzumirati svu vrstu hrane i pića, široko se smijati i normalno funkcionirati bez straha da će Vam ispasti proteza iz usta.

All On 4 / 6

Koliko je implantata potrebno za fiksno rješenje?

Potreban broj implantata za fiksno rješenje za bezubu čeljust utvrdit će doktor na prvom pregledu. U većini slučajeva 4 implantata dovoljna su za fiksaciju trajnog mosta i definitivnu rekonstrukciju zagriza i osmijeha.

Koja je prednost All On 4 / 6 u odnosu na protezu?

All On radovi su fiksni radovi gdje pacijent ne može izvaditi zube iz usta. Takva vrsta rada pruža neizmjerno veći osjećaj samopouzdanja i sigurnosti od mobilnih zuba tzv. mobilnih proteza. Druga prednost All On radova je što se već 24 sata od ugradnje implantata fiksira privremeni fiksni most i pacijent se može nesmetano smijati i žvakati.

Da li sam kandidat za All On 4 / 6?

Odgovor na ovo pitanje doktor će Vam dati nakon detaljne analize Vaše usne šupljine, osmijeha, zagriza i stanja zubnog mesa i gingive. Uz klinički pregled obavezna je i radiološka dijagnostika kako bi se utvrdilo stanje kosti, položaj anatomskih cjelina (sinusa, živaca i sl.). Nakon obavljenog pregleda doktor će Vam izraditi plan terapije i detaljno Vam ga prezentirati i objasniti.

Mobilne proteze

Od kojeg materijala je napravljena proteza?

Proteze su napravljene samo od akrilata ili od kombinacije akrilata i metalne baze. Takva vrsta proteze zove se Wironit proteza te se najčešće izrađuju kod izrade kombiniranih fiksno-mobilnih radova.

Koliko često moram vaditi protezu iz usta?

Protezu je potrebno minimalno jednom dnevno izvaditi iz usta i detaljno ju iščetkati. Poželjno je svakih nekoliko dana protezu staviti u tekućinu za dezinfekciju protezu te ju ostaviti tako nekoliko sati.

Da li smijem spavati s protezom?

S protezom se može spavati iako je uputno ne spavati s protezom svaku noć kako bi se sluznica odmorila i regenerirala od nošenja.

Estetska dentalna medicina

Zubne ljuskice

Od kojeg su materijala zubne ljuskice?

Ljuskice se mogu napraviti od kompozita ili keramike. Ljuskice koje izrađujemo u našoj klinici isključivo su od vrhunske švicarske staklokeramike koja se odlikuje izvrsnim optičkim svojstvima, savršenom imitacijom prirodnog zuba, postojanošću boje i dugotrajnošću.

Koliko traje izrada zubnih ljuskica?

Izrada zubnih ljuskica traje između 7 i 10 dana. S obzirom da se ljuskice rade zbog estetskog usavršavanja osmijeha potrebno je više proba i korekcija dok se ne postigne savršen estetski rezultat i obostrano zadovoljstvo pacijenta i doktora.

Hoću li dok traje izrada imati privremene zube?

Za vrijeme izrade ljuskica svim pacijentima izrađujemo privremene zube (ljuskice) kako ne bi imali neugodne senzacije (toplo, hlado) na izbrušenim zubima i kako biste mogli normalno funkcionirati u svakodnevnom životu.

Koliki je rok trajanja ljuskica?

Uz pravilnu oralnu higijenu i redovite kontrolne preglede rok trajanja je trajan, ali se smatra da bi ljuskice trebale trajati najmanje 10-15 godina.

Da li ljuskice s vremenom mijenjaju boju?

Kompozitne ljuskice osjetljive su na hranu i piće koje svakodnevno konzumirate i s vremenom mijenjaju boju te je potrebno poliranje i “dorada” ljuskica svakih 6-12 mjeseci.
Keramičke ljuskice koje izrađujemo u našoj klinici ne mijenjaju boju, nisu osjetljive na hranu koju konzumirate te se na njima ne zadržava kamenac i pigmenti iz obojenih pića (kava, čaj, cola, crno vino i sl).

Jesam li kandidat za zubne ljuskice?

Da bi ste saznali da li možete dobiti ljuskice i s obzirom na njihovu usku indikaciju svakako je potrebno napraviti detaljan klinički pregled na kojem se analizira oblik, položaj i veličina zuba te sama funkcionalnost žvačnog sustava kako bi se utvrdilo da li ste kandidat za zubne ljuskice ili neku drugu tehniku estetskog usavršavanja zubi.

Izbjeljivanje zubi

Da li je izbjeljivanje štetno?

Izbjeljivanje kao takvo nije štetno za caklinu, uz pretpostavku da Vas kroz postupak vodi educiran liječnik.

Ima li nuspojava?

Jedina moguća nuspojava jest kratkotrajna i blaga osjetljivost zubi koja prolazi vrlo brzo te nije potreban oporavak nakon zahvata.

Implantologija

Zašto Straumann?

Švicarski Straumann implantati smatraju se najkvalitetnijim implantološkim sustavom u svijetu s preko 50 godina kliničkog iskustva. Godišnje ulažu nekoliko desetaka milijuna eura u razvoj te su time vodeći svjetski brand po pitanju kvalitete i sigurnosti.

Koliko traju zubni implantati?

Zubni implantati nemaju rok trajanja i mogu trajati čitav život. Vijek trajanja implantata ovisi o životnim navikama i općem zdravlju osobe i stoga je individualna. Vrlo je bitno kvalitetno održavati oralnu higijenu te dolaziti na kontrolne preglede minimalno 2x godisnje.

Hoću li imati zube za vrijeme zarastanja implantata?

Svim našim pacijentima izrađujemo privremena rješenja kako ne biste bili bez zuba za vrijeme trajanja oseointegracije.

Da li zahvat boli?

Ugradnja implantata provodi se uz lokalnu anesteziju i u potpunosti je bezbolna. Pacijenti se uglavnom vraćaju svakodnevnoj rutini kroz 24-48 sati.

Endodoncija i restaurativna dentalna medicina

Što je karijes?

Karijes je bolest uzrokovana djelovanjem plaka, bakterija, bakterijskih toksina i vremena. Manifestira se kao veća ili manja rupica u zubu. Ukoliko karijes napreduje do zubnog živca zub počne boliti te je potrebna endodontska terapija.

Koji su simptomi upale pulpe (živca)?

Najčešći simptomi su oštra bol na toplo i hladno koja ne prolazi, spontana bol koja se pojačava noću i u ležećem položaju te pulsirajuća bol koja ne prestaje. Fistula ili gnojni prištić također je pokazatelj upale zubne pulpe i okolnog tkiva.

Što je plomba?

Plomba ili ispun materijal je kojim nadomještamo izgubljeni dio zuba zbog karijesa ili loma. Ispuni mogu biti bijeli (kompozitni) ili crni (amalgamski). Naša klinika isključivo radi bijele kompozitne ispune bazirane na najmodernijim nanohibridnim kompozitima kojima se trenutno savršeno rekonstruira estetika zuba i njegova funkcionalnost.

Trebam li zamijeniti stare crne plombe novima?

Zamjena starih crnih plombi indicirana je iz estetskih razloga ili ukoliko postoji funkcionalni problem. Amalgamske plombe nisu otrovne i nije ih potrebno preventivno mijenjati.

Što znači vađenje živca?

Vađenje živca ili endodoncija zahvat je kojim se mrtvo tkivo posebnim tehnikama uklanja iz korijenskog kanala zuba. Nakon detaljnog uklanjanja tkiva, zub se dezinficira i napuni bioinertnim materijalom.

Može li “mrtav” zub biti u ustima?

Mrtav zub je zub kojem je izvađen živac i kao takav može biti u ustima i poslužiti kao nosač protetskog rada.

Koliko traje zahvat vađenja živca?

Zahvat najčešće izvodimo jednoposjetno, tj. odmah uklanjamo mrtvo tkivo i punimo zub. Trajanje zahvata ovisi o broju korijenskih kanala u zubu te najčešće traje oko 20 min po kanalu.

Boli me zub nakon vađenja živca!

Nakon endodontske terapije moguća je povremena bol u području vrha korijena zuba koja traje do 10 dana. Savjetujemo da po potrebi koristite lijekove protiv bolova ili se javite stomatologu.

Parodontologija

Krvari mi zubno meso dok četkam zube!

Ukoliko osjetite ili vidite krv prilikom pranja zubi imate upalu zubnog mesa ili gingivitis. Takvo stanje zahtjeva posjed stomatologu kako bi se utvrdio uzrok upale i krvarenja zubnog mesa te se na vrijeme reagiralo i saniralo situaciju.

Klima mi se zub!

Najčešći uzrok klimanja zuba je uznapredovali parodontitis koji dovodi do povlačenja zubnog mesa i kosti te posljedično klimanja zuba. Uzroci bolesti su loša oralna higijena, preopterećenje zuba, pušenje, dijabetes i genetski faktori.
Preporučamo da se svakako javite stomatologu ukoliko patite od ove vrste simptoma.

Mogu li dobiti implantate ako imam parodontitis (parodontozu)?

Parodontitis nije apsolutna kontraindikacija za ugradnju implantata ali je svakako bitan oprez. Prije ugradnje implantata potrebno je očistiti i sanirati sve aktivne džepove u ustima, očistiti kamenac i ukloniti upale oko zubi.

Kako četkati zube kod gingivitisa?

Nakon čišćenja kamenca i poliranja zubi oralnu higijenu potrebno je detaljno i svakodnevno provoditi. Preporuča se srednje tvrda četkica, pasta za zube i vodica za ispiranje usta. Četkati zube potrebno je minimalno 2 x na dan po 3-4 minute kako bismo očistili sve plohe zuba (unutarnje, vanjske, žvačne).

Oralna kirurgija

Koliko traje vađenje zuba?

Trajanje zahvata ovisi o njegovoj kompleksnosti te uglavnom traje 15-30 min. Svi zahvati provode se uz lokalnu anesteziju i potpuno su bezbolni.

Kako održavati higijenu nakon kirurškog zahvata?

Nakon oralno-kirurškog zahvata potrebno je provoditi oralnu higijenu prema uputama doktora. Ukoliko se radi o vađenju zuba ne smije se mućkati niti ispirati rana kako ugrušak ne bi ispao iz alveole te došlo do posljedične upale i bolova. Ostali zubi čiste se normalno.

Kada mogu ponovno na posao / školu?

Većina pacijenata vraća se svakodnevnoj rutini već idući dan, međutim ukoliko se ne osjećate dobro, imate bolove ili patite od vrtoglavice svakako se preporuča ostati doma i odmarati se nakon zahvata.

Digitalni ortopan

Da li je snimanje zuba štetno?

Snimanje zuba i čeljusti nije štetno. Moderni digitalni ortopani emitiraju iznimno malo količinu zračenja, zrake se projiciraju potpuno ravno zrake te se snima isključivo segment ili cijela čeljust. Doza zračenja kod snimanje ortopana ekvivalentna je sunčanju od 2-3h.

Koliko traje snimanje ortopana?

Snimanje digitalnog ortopana traje 10 tak sekundi te je slika odmah po slikanju spremna za uporabu.

Da li za snimanje ortopana treba neka posebna priprema?

Snimanje ortopana ne zahtijeva nikakvu pripremu osim skidanja naušnica i lančića.

Načini plaćanja:

Beke Dental Clinic svojim pacijentima omogućuje gotovinsko plaćanje, plaćanje putem interneta (transakcijsko), skeniranjem digitalnog QR koda i plaćanje do 12 rata bez kamata i naknada karticama Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb te jednokratno karticama svih ostalih banaka i izdavača.

Beke dental clinic
Beke dental clinic
Beke dental clinic
Beke dental clinic

Dogovorite besplatan pregled i konzultacije

Kontaktirajte nas
Array