Beke dental clinic - Facebook Beke dental clinic - Instagram
Beke dental clinic+385 99 4885 820
AKCIJA -20% popusta na sve cirkonske krunice

Naše usluge

Protetika

Što je Protetika?

Stomatološka protetika grana je stomatologije koja nudi rješenja u vidu nadoknade jednog ili više zubi, njihove nadogradnje, vraćanja funkcionalnosti, ali i estetskog usavršavanja.

Najčešći protetski nadomjesci su zubne krunice, zubni most, mobilne zubne proteze i implanto-protetska terapije.

Zubne krunice

Tko je kandidat za zubne krunice?

Kandidati za zubne krunice su svi pacijentima kojima je:

 • pukao zub
 • imaju velik karijes
 • potrebna nadoknada zuba nakon endodontske terapije
 • potrebno ojačati zub zbog velikog defekta ili traume
 • narušena estetika osmijeha te žele uljepšati svoj smijeh
 • potrebno rekonstruirati zagriz zbog potrošenih zuba
Beke dental clinic

Što su zubne krunice?

Zubne krunice ili navlake protetski su nadomjestak kojim nadomještamo cijelu ili dio krune prirodnog zuba. Njima vraćamo potpuno prirodan izgled oštećenim zubima i izgubljenu funkcionalnost.

Materijali za izradu zubnih krunica i mostova:

Potpuno keramičke (cirkonske) krunice

Zašto cirkonske krunice?

Cirkon zbog svoje izvrsne biokompatibilnosti i bioinertnosti glavni je materijal za izradu krunice na zubima i zubnim implantatima. Posebnim tehnikama poliranja rub cirkonskih krunica polira se do savršene glatkoće te takav potiče srastanje prirodnog zubnog mesa za rub cirkonske krunice.

Takav spoj istovjetan je spoju prirodnog zuba, parodonta i zubnog mesa te služi kao mehanička barijera za plak, bakterije i bakterijske toksine koji stvaraju upalu, crvenilo i gnoj tj. gingivitis i parodontitis.

Osim iznimne biokompatibilnosti cirkonske krunice su cijele boje zuba i time neusporedivo bolje od drugih materijala propuštaju svjetlost i savršeno imitiraju prirodan zub. Dodatna prednost im je što uslijed fiziološkog povlačenja zubnog mesa ne zaostaje za njima siv (metalan) rub i odsjaj kao što je slučaj sa metal-keramičkim sustavom.

Zbog NEprisutstva optičkih efekata (efekta kišobrana) i metalnih “tracer” iona zubno meso nikada ne tamni s vremenom već zauvijek ostaje rozo i potpuno zdravo.

Zbog velike čvrstoće i otpornosti ovog materijala zub je potrebno minimalno izbrusiti što omogućuje bolje očuvanje zubnog tkiva.

Sigurnije su za primjenu jer ne izazivaju nikakve alergije ili alergijske reakcije kod osoba alergičnih na metale kao što je nikal i dr.

Staklo-keramičke (e.max) krunice

Keramičke krunice koje se koriste na prednjim zubima za postizanje maksimalne estetike i ljepote osmijeha.

Beke dental clinic

Metal-keramičke krunice

Vrsta krunica kod kojih postoji metalna konstrukcija i obložna keramika koja u potpunosti prekriva metal. Izrađuju se već više od 50 godina te su materijal izbora kod nedostatka više od 4 zuba u nizu.

Kako izgleda izrada zubnih krunica?

Specijalistički klinički pregled, radiološka dijagnostika i izrada plana terapije

 • Nakon detaljnog pregleda situacije u ustima, analize ortopana i usporedbe sa kliničkom slikom, doktor izrađuje individualan plan terapije te ga Vam prezentira

Beke dental clinic

Brušenje zuba, pripreme za otisak i izrada privremenih zuba

 • Zahvat započinje apliciranjem lokalne anestezije i preparacijom zuba nosača buduće krunice. Ukoliko su zubi zahvaćeni karijesom ili je potrebna endodontska terapija na zubu zubi će biti sanirani i pripremljeni prije uzimanje otiska
 • Nakon preparacije zuba doktor će Vam napraviti ordinacijske privremene zube koje ćete nositi za vrijeme trajanja izrade gotovo protetskog rada

Uzimanje otiska i registracija zagriza

Uzimanje preciznog otiska jedna je od najbitnijih faza izrade završnog rada stoga u našoj klinici posvećujemo veliku pažnju u toj fazi izrade krunica i mostova.

Uzimanje otiska može se napraviti prilikom preparacije zuba ili odgoditi nekoliko dana kako bi se zubno meso potpuno smirili i time se postigli savršeni uvjeti za precizan otisak.

Proba definitivnih zubi i eventualne korekcije

U ovoj fazi se provjeravaju dosjedi krunica na bataljke zuba nosača, odnosi sa susjednim zubima i zubima suprotne čeljusti.

U ovoj fazi također se analiziraju estetski aspekti te se analiza fonacija i ekspresija lica.

Prije Poslije
Beke dental clinic
Beke dental clinic

Predaja gotovih zuba

Nakon svih potrebnih izmjena i usavršavanja svih aspekta rada, gotovi trajni zubi cementiraju se posebnim cementima na zube nosače te se time završava protetska rehabilitacija, a Vi odlazite sa novim lijepim i blistavim osmijehom.

Zubni most

Imate problema sa žvakanjem, nedostaje Vam jedan ili više zubi? Neugodno Vam je nasmijati se? Zubni most i krunice idealno je rješenje za Vas.

Zubni most je trajno protetsko rješenje kod nedostatka jednog ili više zubi.

Mostom nadoknađujemo izgubljene zube (trauma, karijes, parodontitis i dr.) te vraćamo potpunu funkcionalnost zvačnog sustava i estetiku osmijeha. Mostom kao i krunicama možemo mijenjati oblik, dužinu, boju i strukturu postojećih zuba.

Sastoji se od dvije ili više povezanih zubnih krunica koje se trajno fiksiraju na prirodan korijen zuba ili zubne implantate.

Zašto zubni most?

Prednosti zubnog mosta u odnosu na druga protetska pomagala je njegova stabilnost i nepomičnost. Jednom fiksiran zubni most nemoguće je skinuti sa zuba nosača ili implantata. Samim time osigurava iznimnu žvačnu funkciju i fonaciju te je izbjegnuta nelagoda koju izaziva nošenje zubne proteze. Kvalitetno napravljeni mostovi predstavljaju trajno i dugotrajno rješenje za Vaše zube koje nadograđuju i štite od karijesa i vanjskih štetnih utjecaja Vaše zube. Održavanje oralne higijene je jednostavno te podrazumijeva sve aktivnosti kao i na prirodnim zubima kao što su četkica, pasta, zubni konac, interdentalne četkice i vodice za ispiranje usta.

Dobna granica za ugradnju mosta ne postoji, a simptomi koji navode da ste kandidat za protetsko rješenje sa zubim mostovi su:

 • nedostatak zuba
 • loši zubi i zubi koje treba izvaditi
 • potrošeni i krhki zubi
 • potreba za podizanjem zagriza i rekonstrukcijom žvačne funkcije
Beke dental clinic

Naša klinika nudi uslugu ugradnje mostova na zubima i implantatima.

Kontaktirajte nas

Most na zubima

Vrsta mosta koji ima uporište na susjednim zubima koje nadoknađuje. Kod takve vrste zubnog mosta potrebno je izbrusiti zube pored bezubog mjesta (zub/ zubi koji se nadoknađuju) te ih preparirati za ugradnju mosta.

Proces brušenja zuba radi se uz lokalnu anesteziju i potpuno je bezbolan. Nakon preparacije zuba uzima se otisak na kojem dentalni tehničar dizajnira budući protetski rad. Za vrijeme potrebno da se izradi most pacijentu se izrađuje privremena opskrba zuba kako bi svo vrijeme izrade imao potpuno funkcionalne zube.

Beke dental clinic

Most na implantatima

Vrsta mosta gdje se nadoknađuje 2 ili više bezuba prostora povezanim krunicama usidrenima na 2 ili više implantata. Izrađuje se nakon ugradnje implantata i proces oseointegracije (srastanja površine implantata i prirodne kosti). U odnosu na mostove na zubima nije potrebno brusiti susjedne zube te ga zbog toga smatramo poštendijom varijantom.

Uzimanje otiska može se napraviti prilikom preparacije zuba ili odgoditi nekoliko dana kako bi se zubno meso potpuno smirili i time se postigli savršeni uvjeti za precizan otisak.

Posebna vrsta mosta na implantatima zove se All On 4/6 gdje se nadoknađuje kompletan zubni luk od najmanje 12 zubi sidren na samo 4 ili 6 implantata. Takva vrsta mosta pruža izvrsnu estetiku i funkcionalnost zubi te Vam pruža osjećaj samopouzdanja i sigurnosti. Kod potpune bezubosti svakako preporučamo ovakvu vrstu implanto-protetske nadoknade.

Beke dental clinic

Vrste materijala zubnih mostova

 • potpuno keramički (cirkonski)
 • metal-keramičke kod kojih postoji metalna konstrukcija i obložna keramika koja u potpunosti prekriva metal. Izrađuju se već više od 50 godina te su materijal izbora kod nedostatka više od 4 zuba u nizu
Beke dental clinic

Zašto cirkonske krunice i most?

Cirkon zbog svoje izvrsne biokompatibilnosti i bioinertnosti glavni je materijal za izradu zuba na zubnim implantatima. Posebnim tehnikama poliranja rub cirkonskih krunica polira se do savršene glatkoće te takav potiče srastanje prirodnog zubnog mesa za rub cirkonske krunice. Takav spoj istovjetan je spoju prirodnog zuba, parodonta i zubnog mesa te služi kao mehanička barijera za plak, bakterije i bakterijske toksine koji stvaraju upalu, crvenilo i gnoj tj. gingivitis i parodontitis.

Osim iznimne biokompatibilnosti cirkonske krunice su cijele boje zuba i time neusporedivo bolje propuštaju svjetlost i savršeno imitiraju prirodan zub. Dodatna prednost im je što uslijed fiziološkog povlačenja zubnog mesa ne zaostaje za njima siv (metalan) rub i odsjaj kao što je slučaj sa metal-keramičkim sustavom. Zbog NEprisutstva optičkih efekata (efekta kišobrana) i metalnih “tracer” iona zubno meso nikada ne tamni s vremenom već zauvijek ostaje rozo i potpuno zdravo.

Sigurnije su za primjenu jer ne izazivaju nikakve alergije ili alergijske reakcije kod osoba alergičnih na metale kao što je nikal i dr.

Kako izgleda izrada cirkonskih mostova?

Specijalistički klinički pregled, radiološka dijagnostika i izrada plana terapije

Nakon detaljnog pregleda situacije u ustima, analize ortopana i usporedbe sa kliničkom slikom, doktor izrađuje individualan plan terapije te ga Vam prezentira.

Brušenje zuba, pripreme za otisak i izrada privremenih zuba

Zahvat započinje apliciranjem lokalne anestezije i preparacijom zuba nosača budućeg mosta. Ukoliko su zubi zahvaćeni karijesom ili je potrebna endodontska terapija na zubu zubi će biti sanirani i pripremljeni za uzimanje otiska

Nakon preparacije zuba doktor će Vam napraviti ordinacijske privremene zube koje ćete nositi za vrijeme trajanja izrade gotovo protetskog rada.

Uzimanje otiska i registracija zagriza

Uzimanje preciznog otiska jedna je od najbitnijih faza izrade završnog rada stoga u našoj klinici posvećujemo veliku pažnju u toj fazi izrade mosta. Uzimanje otiska može se napraviti prilikom preparacije zuba ili odgoditi nekoliko dana kako bi se zubno meso potpuno smirili i time se postigli savršeni uvjeti za precizan otisak.

Proba definitivnih zubi i eventualne korekcije

U ovoj fazi se provjeravaju dosjedi krunica na bataljke zuba nosaač, odnosi sa susjednim zubima i zubima suprotne čeljusti. U ovoj fazi također se analiziraju estetski aspekti te se analiza fonacija i ekspresija lica.

Prije Poslije
Beke dental clinic
Beke dental clinic

Predaja gotovih zuba

Nakon svih potrebnih izmjena i usavršavanja svih aspekta rada, gotovi trajni zubi cementiraju se posebnim cementima na zube nosače te se time završava protetska rehabilitacija, a Vi odlazite sa novim lijepim i blistavim osmijehom.

All On 4 / All On 6

Savršena metoda za vraćanje prekrasnog osmijeha na lice i povratak potpune žvačne funkcije!

Nedostaje Vam mnogo zuba? Zubi koje imate se klimaju i potrebni ih je izvaditi? Više se ne smijete jer Vam je neugodno pokazati zube? Idealno rješenje za Vas je All On 4 / 6 metoda. U svega 48h dobiti ćete nove blistave i sjajne zube s kojima ćete ponovno uživati u omiljenoj hrani i ponovno se slobodno smijati bez srama.

Što je All on 4 / All on 6 metoda?

All On klinički je koncept u kojem se ugrađuje 4 ili 6 dentalnih implantata na koje se fiksira nepomičan most te se time u potpunosti nadoknađuje gubitak zubi i volumen potpornog mekog tkiva (gingiva). Osim nadoknade zuba i povratka žvačne funkcije vraća se i prirodna fizionomija lica koja je izgubljena zbog gubitka zuba (upadanje usnica, nazolabijalne bore i sl.). Kod ove metode nema neugodne proteze, straha da će Vam proteza ispasti u najnezgodnijem trenutku, žuljati Vas ili Vam smetati neugodno nepce.

Održavanje oralne higijene je iznimno bitno i vrlo jednostavno. Uz adekvatno održavanje oralne higijene rješenje se smatra trajno. Ovom metodom vratiti ćete izgubljeno samopouzdanje i dobiti novi, bijeli, blistavi osmijeh.

Beke dental clinic

Tko je kandidat za All On 4 / All On 6 metodu?

Zahvat se preporuča kod pacijenata kod kojih je prisutan jedan od navedenih problema:

 • nedostatak svih zubi
 • loše opće stanje preostalih zuba
 • opsežni parodontitis i klimanje zubi
 • nemogućnost navikavanja na protezu

Koji je proces izrade All On 4 / All On 6 rada?

Specijalistički klinički pregled, radiološka dijagnostika i izrada plana terapije

Nakon detaljnog pregleda situacije u ustima, analize ortopana i usporedbe sa kliničkom slikom, doktor izrađuje individualan plan terapije te ga Vam prezentira.

Metoda se izvodi u 2. faze:

Prva faza - kirurško-protetska

Ova faza je tzv. pripremna faza gdje se ugrađuju implantati te se montira privremeni fiksni rad najčešće unutar 24-48h.

Oralno-kirurški zahvat i ugradnja implantata

Zahvat započinje aplikacijom lokalne anestezije kako bi se osigurala potpuna bezbolnost i analgezija. Priprema operativnog polja i uklanjanje upalnog sadržaja prethodi ugradnji implantata.. Na unaprijed predviđenim mjestima ugrađuje se 4 ili 6 implantata švicarskog branda Straumann.

Implantati u području između očnjaka ugrađuju se “ravno” dok se implantati u području kutnjaka ugrađuju pod kutem od 45° kako bi se izbjegli sinusi i ostale anatomske strukture te se maksimalno prenijela i distribuirala žvačna sila na čitavu čeljust. Nakon ugradnje implantata postavljaju se posebni nastavci u implantate (tzv. Multi-uniti) pomoću kojih se rad fiksira u ustima.

Proba privremenih zuba

Analiza govora, zagriza i estetike iznimno je bitna pri izradi privremenih zuba te ovoj fazi posvećujemo mnogo truda. Proba traje 30 min do 1h te je potpuno bezbolna.

Otisak i registracija međučeljusnih odnosa

Zahvat kod kojeg dolazi do funkcijske analize čeljusti i njihove međusobne registracije kako bismo tehničaru prenijeli situaciju iz usta u laboratorij.

Fiksiranje privremenih zuba i oporavak

Gotovi privremeni zubi fiksiraju se u implantate te započinje proces oporavka. Cijeljenje implantata (oseointegracija) kod ove metode traje 6 mjeseci. Pacijent svo vrijeme nosi fiksne privremene zube s kojima mu je osigurana potpuna žvačna funkcija i estetika lica.

Oporavak

Faza oporavka vrlo je brza i traje od 2-4 dana što je s obzirom na kompleksnost zahvata vrlo brzo. Ukoliko pacijent nije otečen već sutradan može se vratiti svakodnevnim aktivnostima. Operativno područje potrebno je hladiti prvih nekoliko dana.

Druga faza - protetska

Druga faza započinje 6 mjeseci nakon 1. faze odnosno nakon procesa oseointegracije i modelacije zubnog mesa. Faza je potpuno bezbolna te se najčešće izvodi bez anestezije jer je sluznica potpuno zdrava i nema nikakvih smetnji i bolova.

Faza započinje skidanjem privremenih radova i uzimanjem otisaka za trajne radove. Za izradu trajnih radova potrebno je više termina i dolazaka pacijenta u ordinaciju jer se radi o vrlo kompleksnom i sofisticiranom dentalnom radu.

Prije Poslije
Beke dental clinic
Beke dental clinic

All On 4 / All On 6

Naša klinika koristi isključivo najsofisticiranije materijale za izradu trajnih radova. Zubi se izrađuju od cirkona dok je baza od čistog titana. Svaki zub je zaseban za sebe te pojedinačno fiksniran na titanku bazu čime se postiže maksimalna estetika i prirodnost rada.

Hibridni radovi na implantatima

Hibridnim radovima na implantatima smatra se vrsta rada gdje 2 ili više implantata podržava posebnu vrstu proteze u ustima koja se može i mora svakodnevno skinuti i očistiti. Beke Dental Clinic nudi svojim pacijentima Toronto hibridni zubni most poduprt implantatima.

Radi se o vrhunskom rješenju kod potpune bezubosti gdje se nadoknađuju svi zubi i izgubljeno meko tkivo. Most je indiciran kod pacijenata s neadekvatnom oralnom higijenom te kod pacijenata kod kojih nije indicirana metoda All On 4.

Prednost mu je što ga pacijent može sam svakodnevno izvaditi te adekvatno očistiti izvan usta. Most se najčešće pričvršćuje na 4 zubna implantata iako ga je nekada moguće napraviti i na samo 3 implantata. Most pacijentima nudi izvrsnu komociju i “dojam” prirodnih zuba što ga čini vrlo ugodnim za nošenje i vrhunskim implanto-protetskim dentalnim rješenjem.

Mobilne proteze

Beke Dental Clinic svojim pacijentima nudi izradu visoko kvalitetnih potpunih i djelomičnih zubnih proteza. Za izradu proteza koristimo PREMIUM umjetne zube koji se odlikuju visokom estetikom, velikom čvrstoćom te izvrsnom žvačnom funkcijom.

Beke dental clinic

Česta pitanja

Zubne krunice


Može li se na zubnoj krunici razviti karijes?

Na zubnim krunicama ne može se razviti karijes, međutim neadekvatnom oralnom higijenom može se razviti karijes ispod zubne krunice ili na prirodnom korijenu zuba.

Kako održavati zubne krunice?

Higijena kod zubnih krunica vrlo je jednostavna i ista je kao i kod prirodnih zuba. Sastoji se od svakodnevnog četkanja zubi četkicom i pastom, korištenja konca za zube, interdentalnih četkica i vodica za ispiranje usta.

Koliko traju zubne krunice?

Zubne krunice trajno su rješenje za Vaše zube i uobičajeno traju između 15 i 20 godina, no stvaran vijek ovisi o mnogo faktora koji se razlikuju od pacijenta do pacijenta. Kvaliteta materijala, iskustvo terapeuta, preciznost izrade i održavanje oralne higijene uveliko ovise o životnom vijeku krunica. Svakako preporučamo pravilnu oralnu higijenu i česte kontrolne pregleda kako bi Vaši zubi bili blistavi i trajni.

Da li trebam keramičke ljuskice ili zubne krunice?

Ovo pitanje muči mnogo pacijenata. Zubnim ljuskicama mijenjamo oblik i boju potpuno zdravog i intaktnog zuba dok zubnim krunicama opskrbljujemo zube koji su istrošeni, slomljeni, imaju velik karijes, endodontski su liječeni i sl. Na prvom pregledu u našoj klinici doktor će Vam detaljno objasniti razliku i savjetovati Vas o idealnom rješenju s obzirom na Vašu situaciju i želje.


Zubni mostovi


Koja je razlika između mosta i implantata?

Zubni implantat titanska je zamjena za prirodan korijen zuba, dok mostom nadoknađujemo zub koji nam nedostaje fiksiranjem na susjedne zube ili implantate.

Kako održavati zubni most?

Higijena kod zubnih mostova vrlo je jednostavna i ista je kao i kod prirodnih zuba. Sastoji se od svakodnevnog četkanja zubi četkicom i pastom, korištenja konca za zube, interdentalnih četkica i vodica za ispiranje usta.

Da li trebam zubni most ili implantat?

Odgovor na ovo pitanje naši doktori reći će Vam na specijalističkom prvom pregledu, nakon kliničkom pregleda usne šupljine, radiološke dijagnostike (ortopan) i detaljne analize Vaših potreba.

Što mogu jesti sa zubnim mostom?

Svakodnevno funkcioniranje u potpunosti je nadoknađeno zubnim mostovima, što znači da možete konzumirati svu vrstu hrane i pića, široko se smijati i normalno funkcionirati bez straha da će Vam ispasti proteza iz usta.


All On 4 / 6


Koliko je implantata potrebno za fiksno rješenje?

Potreban broj implantata za fiksno rješenje za bezubu čeljust utvrdit će doktor na prvom pregledu. U većini slučajeva 4 implantata dovoljna su za fiksaciju trajnog mosta i definitivnu rekonstrukciju zagriza i osmijeha.

Koja je prednost All On 4 / 6 u odnosu na protezu?

All On radovi su fiksni radovi gdje pacijent ne može izvaditi zube iz usta. Takva vrsta rada pruža neizmjerno veći osjećaj samopouzdanja i sigurnosti od mobilnih zuba tzv. mobilnih proteza. Druga prednost All On radova je što se već 24 sata od ugradnje implantata fiksira privremeni fiksni most i pacijent se može nesmetano smijati i žvakati.

Da li sam kandidat za All On 4 / 6?

Odgovor na ovo pitanje doktor će Vam dati nakon detaljne analize Vaše usne šupljine, osmijeha, zagriza i stanja zubnog mesa i gingive. Uz klinički pregled obavezna je i radiološka dijagnostika kako bi se utvrdilo stanje kosti, položaj anatomskih cjelina (sinusa, živaca i sl.). Nakon obavljenog pregleda doktor će Vam izraditi plan terapije i detaljno Vam ga prezentirati i objasniti.


Mobilne proteze


Od kojeg materijala je napravljena proteza?

Proteze su napravljene samo od akrilata ili od kombinacije akrilata i metalne baze. Takva vrsta proteze zove se Wironit proteza te se najčešće izrađuju kod izrade kombiniranih fiksno-mobilnih radova.

Koliko često moram vaditi protezu iz usta?

Protezu je potrebno minimalno jednom dnevno izvaditi iz usta i detaljno ju iščetkati. Poželjno je svakih nekoliko dana protezu staviti u tekućinu za dezinfekciju protezu te ju ostaviti tako nekoliko sati.

Da li smijem spavati s protezom?

S protezom se može spavati iako je uputno ne spavati s protezom svaku noć kako bi se sluznica odmorila i regenerirala od nošenja.

O nama

Certifikati kvalitete

Array